Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ

Μαθητές από τη συντακτική ομάδα του Ναυτίλου μοιράζονται μαζί μας τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους κατά τη διάρκεια της καραντίνας, αλλά και μετά από αυτήν. Κάποια από τα ονόματα έχουν αλλάξει γιατί ορισμένοι από τους μαθητές και τις μαθήτριες ήθελαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους.



Τρίτη 10 Μαρτίου 2020


Χθες το βράδυ μας ενημέρωσαν από το σχολείο ότι θα είμαστε κλειστά μέχρι την Παρασκευή λόγω της απολύμανσης. Όταν το μάθαμε όλοι χαρήκαμε και σκεφτήκαμε ότι είναι μια καλή ευκαιρία για ξεκούραση. Σήμερα όμως το απόγευμα μας ενημέρωσαν ότι, τελικά, θα είμαστε κλειστά για ακόμα 14 μέρες. Όλοι ενθουσιαστήκαμε και κανείς δεν το περίμενε.

Άννα


Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020


Τα σχολεία έκλεισαν και όλοι είναι χαρούμενοι νομίζοντας ότι είναι απλές διακοπές αλλά μια κακή προαίσθηση με κυριεύει....Ελπίζω να είναι απλά μια σκέψη και να μην πραγματοποιηθεί.

Μαρία



Σάββατο 21 Μαρτίου 2020


Έχουν περάσει 11 μέρες από τότε που κλείσαμε. Η αλήθεια είναι ότι στις αρχές δύσκολα πέρναγαν οι μέρες,όσο περνάει ο καιρός όμως έχω αρχίσει να το συνηθίζω.Δεν ξέρουμε ακόμα πότε θα ανοίξουμε, αλλά επειδή έχει σοβαρέψει η κατάσταση πρέπει να αρχίζω να συνηθίζω την ιδέα της «καραντίνας».

Άννα 


Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020


Ανακοινώθηκε επίσημα ότι θα γίνει η ηλεκτρονική διδασκαλία και ήδη έχουν αρχίσει οι εγγραφές. Τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα, σίγουρα χαρά γιατί θα είναι κάτι πρωτόγνωρο αλλά και ανησυχία για το πώς θα λειτουργήσει και κατά πόσο θα μας επιβαρύνει. 

Μιχάλης



Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020


Είμαστε 16 μέρες κλειστά και σε λίγο καιρό θα αρχίσουν και τα διαδικτυακά μαθήματα.Έχουν αρχίσει ήδη οι εγγραφές και κανείς δεν ξέρει ακόμα πώς και πότε ξεκινάμε. Σίγουρα είναι κάτι θετικό όσον αφορά την παιδεία, αλλά δεν ξέρω ακόμα αν είμαι ενθουσιασμένη με αυτό.

Άννα



Τετάρτη 1 Απριλίου 2020


Πρωταπριλιάτικο αστείο αυτό που ζούμε. Αν και πηγαίνουμε καλά σαν χώρα, ο εγκλεισμός παραμένει ίδιος. Όλοι ελπίζουμε ότι θα τελειώσει κάποια στιγμή και από κατάσταση θα μετατραπεί σε ανάμνηση.

Μιχάλης


Μεγάλη Δευτέρα 13 Απριλίου 2020


Έχει περάσει περίπου ένας μήνας που δεν πάμε σχολείο και έχει αρχίσει και μου αρέσει. Το βλέπω πλέον σαν διακοπές. Αυθόρμητα το μυαλό μου έχει αλλάξει σκεπτικό και έχει μπει σε διάθεση διακοπών και καλοκαιριού μιας και το καλοκαίρι δεν μοιάζει και πολύ μακρινό πια.

Γεωργία


Μεγάλη Παρασκευή 17 Απριλίου 2020


Πόσο γρήγορα περνάει ο καιρός. Ούτε που κατάλαβα ότι έφτασε μεγάλη Παρασκευή. Πολύ περίεργο το φετινό Πάσχα. Δεν θα γίνει περιφορά του επιταφίου, δεν θα πάρουμε το Άγιο Φως κι όλα αυτά για πρώτη φορά στη ζωή μας. Στο μεταξύ έχουμε κάνει πλέον 3-4 φορές διαδικτυακό μάθημα μέσω διαφόρων πλατφορμών και δεν θυμίζει σε τίποτα το κανονικό μάθημα. Εντελώς απρόσωπο και πρωτόγνωρο. Δεν μπορώ να πω ότι το διασκεδάζω κιόλας.

Μιχάλης


Παρασκευή 1 Μαΐου 2020


Πλέον τα μαθήματα γίνονται διαδικτυακά...Σε δύο εβδομάδες λογικά θα ανοίξουν πάλι τα σχολεία για λίγα ακόμα τελευταία μαθήματα. Έχω περιέργεια για το πώς θα είναι όταν ανοίξουν, δεν νομίζω να μου αρέσει και πολύ πάντως. 

Κώστας


Δευτέρα 17 Μαΐου 2020


Πρώτη μέρα που άνοιξαν τα σχολεία. Διατηρούσαμε αποστάσεις λες και ήμασταν ξένοι. καθόμασταν ένας ένας και δεν ανταλλάσσαμε αντικείμενα μεταξύ μας. Προς το παρόν δεν κάνουμε και πολλές ώρες οπότε δεν έχουμε πλήρη εικόνα. Πάντως όλα ήταν διαφορετικά και τίποτα δεν θύμιζε το παρελθόν.

Μιχάλης


Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020


Τελευταία μέρα σήμερα και τα συναισθήματα είναι περίεργα. Τελείωσαν τόσο άχαρα και περίεργα όλα. Όλη αυτή η κατάσταση άλλαξε κατά πολύ κάποια πράγματα. Στα παραμύθια γράφουν πως όλα τα καλά τελειώνουν ελπίζω να ισχύει και για τα κακά. 

Νίκος




Κυριακή 7 Ιουνίου 2020

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Ε-TWINNING ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ

Συνεχίζοντας την επιτυχημένη συνεργασία της περσινής χρονιάς και του προγράμματος Γαλλόφωνου Σχολικού Ραδιοφώνου "Des ponts radiophoniques" (Ραδιοφωνικές Γέφυρες), οι μαθητές του Γ3 (Γαλλικών), αντέλλαξαν κάρτες με μαθητές του Γυμνασίου Greifen-Gymnasium Ueckermünde (Γερμανία) στη Γαλλική Γλώσσα. Επίσης, δημιούργησαν εκπομπή webradio (carte postale sonore) με ευχές για τη γιορτή των Χριστουγέννων, την οποία έστειλαν στους εταίρους τους: https://youtu.be/vNwZJ4aGkr0

Στη διάρκεια, τέλος,  του υποχρεωτικού εγκλεισμού τους, λόγω της πανδημίας COVID-19, δημιούργησαν συνεργατικά ένα ημερολόγιο καραντίνας, στα Γαλλικά, και το μοιράστηκαν με τους Γερμανούς μαθητές: 

https://docs.google.com/document/d/1OL_muOBIAfiyhB7YXX5g60kzQ9akq8UDfsb6RvyI6yA/edit?usp=sharing

Τα κείμενα, αντίστοιχα, που έλαβαν από τους τελευταίους χρησιμοποιήθηκαν για δραστηριότητες κατανόησης γραπτού λόγου, στη διάρκεια των μαθημάτων σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Παράλληλα, οι μαθητές του τμήματος Γ1 έστειλαν κι αυτοί κάρτες, στα Γερμανικά, στους μαθητές του Greifen-Gymnasium με αξιοθέατα της Ελλάδας, περιγράφοντας τον εαυτό τους και τις συνήθειές τους στους Γερμανούς μαθητές.

 


Ακολουθούν σκέψεις μαθητών και μαθητριών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα:


Φέτος όπως και πέρυσι, το  σχολείο μας  με την τάξη των γαλλικών  διοργάνωσε  μια συνεργασία με το γυμνάσιο της Γερμανίας στο Ueckermünde, που είναι κοντά στη Βαλτική θάλασσα . Τα  παιδιά από το σχολείο της Γερμανίας  μας έστειλαν κάρτες για την γιορτή των Χριστουγέννων και μας έλεγαν  με λίγα πράγματα για τον εαυτό τους και  με τι ασχολούνται στον ελεύθερό τους χρόνο. Με τη βοήθεια της καθηγήτριά μας, αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα βιντεάκι  με περιεχόμενο μια χριστουγεννιάτικη   ιστορία που το  περιεχόμενο της ήταν  αγάπη για τον συνάνθρωπο  σε τέτοιες γιορτινές μέρες ! 

       Μετά το τέλος των χριστουγεννιάτικων γιορτών αποφασίσαμε να στείλουμε και εμείς  κάρτες και ο καθένας από εμάς ανέλαβε να απαντήσει σε ένα παιδί από το Γερμανικό  σχολείο και  να γράψει λίγα  λόγια  για τον εαυτό του και για το πώς περνάει  τον  ελεύθερο του χρόνο. Επίσης  η τάξη των γερμανικών του σχολείου μας, μετά από συνεννόηση των δύο καθηγητριών, έστειλαν και αυτοί κάρτες  στα γερμανικά που τους απαντούσαν  για το  ίδιο θέμα. Οι μαθητές του Γερμανικού σχολείου μας έγραψαν πολύ θετικά σχόλια για την προσπάθειά μας!

      Κατά  την γνώμη μου, πιστεύω  ότι τα μαθήματα φέτος των γαλλικών ήταν πολύ διασκεδαστικά και ταυτόχρονα εκπαιδευτικά! Η επικοινωνία μας,  με τις κάρτες, το βίντεο και το "ημερολόγιο καραντίνας", μας έκανε να βελτιώσουμε τις γνώσεις μας στα Γαλλικά και ταυτόχρονα να γνωρίσουμε τα ενδιαφέροντα των παιδιών στην Γερμανία και κάποια πράγματα για τον πολιτισμό τους! 

    Προτείνω λοιπόν  οι καθηγητές ξενόγλωσσων μαθημάτων να χρησιμοποιήσουν το e-Twinning, τουλάχιστον μια φορά για να δουν πως τα παιδιά θα δείξουν  μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το μάθημα και θα μάθουν περισσότερα πράγματα γιατί ταυτόχρονα  εφαρμόζουν αυτό που έμαθαν  και θεωρώ ότι έτσι θα συγκρατήσουν κάποια πράγματα σε αντίθεση  με ένα μάθημα που οι περισσότεροι μαθητές δεν θα προσέχουν  γιατί το θεωρούν βαρετό για πολλούς λόγους! Αυτός είναι ένας τρόπος που και καλοί και κακοί μαθητές να μπορούν να συνεργαστούν και να βγάλουν ένα πολύ ωραίο αποτέλεσμα!

Κούτκα Αντωνία Γ3


     Στο πλαίσιο του μαθήματος των Γερμανικών αποφασίσαμε να επικοινωνήσουμε με ένα τμήμα της αντίστοιχης ηλικίας από ένα σχολείο της Γερμανίας. Έτσι στείλαμε Cart-Postal, τα οποία απεικόνιζαν δημοφιλή αξιοθέατα και τόπους της Ελλάδας, όπως την Ακρόπολη, το Πασαλιμάνι και τα Χανιά. Στο πίσω μέρος τους περιγράψαμε στην γλώσσα τους τα μέρη αυτά, ενώ αναφέραμε και συνήθειες από την καθημερινή μας ζωή , όπως τα χόμπι μας καθώς και το πως λειτουργούν τα σχολεία στην χώρα μας. Αυτή η εμπειρία θα μας μείνει σε όλους αξέχαστη, αφού καταφέραμε να ανταλλάξουμε σκέψεις με συνομήλικα παιδιά από μια άλλη χώρα , διαφορετικής κουλτούρας και συνειδητοποιήσαμε την χρησιμότητα και την αξία που έχουν οι ξένες γλώσσες. 

 Σοκορέλη Κωνσταντίνα Γ1

 

   Από το σχολείο του Ueckermunde μου έκανε εντύπωση περισσότερο η οργάνωση που υπάρχει και το γεγονός ότι οι μαθητές έχουν μάθει να υπακούνε μπροστά σε αυτήν. Κάτι άλλο που μου έκανε εντύπωση είναι το γεγονός πως υπάρχουν πολλές δραστηριότητες για να κάνεις και οι οποίες σίγουρα θα μπορούσαν να ενταχθούν και στο δικό μας σχολείο άμα πραγματικά το επιθυμούσαν και οι υπεύθυνοι. Tο τελευταίο πράγμα που μου έκανε εντύπωση είναι το ποσό σύγχρονο και καινούριο είναι το κτήριο.

Πανταζής Nίκος Γ3


    Μου έκανε εντύπωση από το σχολείο αυτό ότι έχει πολλές υποδομές, με αποτέλεσμα να γίνεται το μάθημα πολύ καλύτερα. Έχουν Χορωδίες  και θέατρο οργανωμένο... Τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να μαθαίνουν περισσότερες ξένες γλώσσες. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Τα παιδιά περνούν πολλές ώρες στο σχολείο γιατί είναι οργανωμένο σωστά. Στην Ελλάδα δεν έχουμε παρόμοια σχολεία. Καλό θα ήταν να έχουμε και εμείς... 

Κυπριώτη Αναστασία Γ3

 

   Διαβάζοντας το άρθρο που αφορούσε το σχολείο του Uekermünde, μου δημιουργήθηκαν διάφορες σκέψεις και εντυπώσεις. Θεωρώ ότι αυτό που το καθιστά καλό, πάνω από τον μέσο όρο, είναι σίγουρα οι υποδομές που διαθέτει. Έχει αρκετές και διαφορετικές τάξεις που πληρούν τις προϋποθέσεις έτσι ώστε να γίνεται η δουλειά των μαθητών πιο εύκολη και ευχάριστη. Σίγουρα, άλλο ένα μεγάλο προνόμιο είναι ότι οι μαθητές έχουν την δυνατότητα να μάθουν τέσσερις διαφορετικές γλώσσες. Αν και προσωπικά θα προτιμούσα άλλες γλώσσες, παραμένει μια πολύ σωστή κίνηση από μεριάς του σχολείου. Αξιοσημείωτο, ότι έχουν οργανωμένη ομάδα θεάτρου και χορωδίας, με αυτόν τον τρόπο οι μαθητές που υπερτερούν στις τέχνες επωφελούνται. Επιπρόσθετα η καντίνα που υπάρχει βοηθάει πολλούς μαθητές από τη στιγμή μάλιστα που έχει την δυνατότητα να προσφέρει υγιεινά γεύματα και όχι πρόχειρα σνακς. 

     Απ' όλα όσα προσφέρει το σχολείο πιστεύω ότι τα πιο σημαντικά που θα έπρεπε να ενταχθούν και στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα είναι οι ξένες γλώσσες, καθώς είναι πολύ χρήσιμες ευ όρου ζωής και το θέατρο με την χορωδία. Αν και υπάρχουν σχολεία που έχουν θεατρική ομάδα, η πλειοψηφία υστερεί λίγο σε αυτό το κομμάτι.

Μαυροκουκουλάκης Μιχάλης Γ3



   Διαβάζοντας το κείμενο των μαθητών για το σχολείο τους, είμαι ιδιαίτερα εντυπωσιασμένη. Το σχολείο τους, τους προσφέρει την δυνατότητα να μπορούν να κάνουν δραστηριότητες, όπως να παίζουν θέατρο, μπορούν να πάρουν μέρος στη χορωδία του σχολείου. Ακόμα τα παιδιά που φοιτούν σε αυτό το σχολείο μπορούν να μάθουν τέσσερις ξένες γλώσσες όπως γαλλικά, ισπανικά, αγγλικά και πολωνικά. Τα παιδιά περνούν αρκετές ώρες στο σχολείο, γι αυτό το λόγο υπάρχει καντίνα που προμηθεύει τους μαθητές με υγιεινά φαγητά. Εντυπωσιακό είναι και το κτήριο με τη γυάλινη οροφή που    " φιλοξενεί " τους μαθητές.

    Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε η δυνατότητα που παρέχει το σχολείο στους μαθητές τη δυνατότητα να διδάσκονται τέσσερις διαφορετικές ξένες γλώσσες. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την μελλοντική ζωή των μαθητών, διότι θα μπορούν να εξελιχθούν σε διάφορα επαγγέλματα. Σίγουρα, κάποια παιδιά δεν έχουν την δυνατότητα να μάθουν ξένες γλώσσες εκτός σχολείου. Οπότε το σχολείο τους, τους έχει βοηθήσει αρκετά κι αυτό είναι πολύ σημαντικό και εντυπωσιακό.

    Κατά την άποψη μου στην δική μας σχολική πραγματικότητα ίσως θα μπορούσαν να ενταχθούν περισσότερες διδακτικές ώρες και να κάνουμε περισσότερες γλώσσες.

Πανταζή Ειρήνη Γ3

 

Υπεύθυνες Καθηγήτριες: Κυριακή Λέκκα ΠΕ 05 (Γαλλικών)

                                           Κατερίνα Παπαθανασίου ΠΕ 07 (Γερμανικών)


Σάββατο 6 Ιουνίου 2020

ΚΑΝ΄ΤΟ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ 2020: ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ EUROPEAN SCHOOL RADIO

                                             Μαθητικός Διαγωνισμός «Κάν' το ν' ακουστεί 2020»

Στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος "Ναυτίλος", οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν και στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαθητικού Ραδιοφώνου European School Radio "Κάν'το να ακουστεί 2020" με θέμα: "Eκπέμπουμε σήμα κινδύνου - Αγκαλιάζουμε τη Γη".

Μοντάζ ήχου και βίντεο: Μαυροκουκουλάκης Μιχάλης Γ3, Αποστολόπουλος Παναγιώτης, Στεφανίδης Χάρης Γ1

Αφίσες συμμετοχής: Μαρούδης Ελευθέριος Β2, Μπιλίρης Κωνσταντίνος Γ1

Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Κυριακή Λέκκα ΠΕ 05


2nd Junior High School of Perama "Forest prot-Action!"
Short radio message on the subject of Forest Protection.

2o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ "ΔΑΣΗ: ΟΙ ΠΝΕΥΜΟΝΕΣ ΤΗΣ ΓΗΣ"
ΣΥΝΤΟΜΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ. ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Γ΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ  ΕΠΙΜΕΛΗΘΗΚΑΝ ΕΞ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΥ ΑΥΤΟΥ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΦΙΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΚΑΝ'ΤΟ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ 2020. 

SLOGAN: "Για να μην αλλάξει το οικοσύστημα, αλλάζουμε ΕΜΕΙΣ!"



Μπιλίρης Κωνσταντίνος, Γ1


2nd Junior High School of Perama "Become the change!"
Short radio message on simple actions against the climate change.

2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ "Για να μην αλλάξει το κλίμα, αλλάζουμε ΕΜΕΙΣ!"
ΣΥΝΤΟΜΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΟΡΘΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ. Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ. ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ.
ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Γ΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ  ΕΠΙΜΕΛΗΘΗΚΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΥ ΑΥΤΟΥ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΦΙΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ "ΚΑΝ'ΤΟ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ 2020". 

SLOGAN: "Για να μην αλλάξει το κλίμα, αλλάζουμε ΕΜΕΙΣ!"


                                                     
                                                              Μαρούδης Ελευθέριος, Β2

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΟΜΑΔΕΣ, ΣΥΝΕΤΑΞΑΝ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ, ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΑΝ, ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣΑΝ, ΜΟΝΤΑΡΑΝ ΤΟΣΟ ΤΑ ΗΧΗΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ. ΕΠΙΣΗΣ ΣΧΕΔΙΑΣΑΝ ΤΙΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΦΙΣΕΣ. Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΝΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΙ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΤΟΝΙΖΕΙ ΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΧΕΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ.

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020

ΕΡΕΥΝΑ: ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ

    
                Μαθητές της Συντακτικής Ομάδας του “Ναυτίλου” πραγματοποίησαν ανώνυμη έρευνα στο χώρο του σχολείου με θέμα τις διατροφικές συνήθειες των μαθητών μας. Οι μαθητές Αποστολόπουλος Παναγιώτης, Δέλγας Αναστάσιος, Μπαζάκου Αλεξάνδρα και Σοκορέλη Κωνσταντίνα (Γ1) συνέταξαν το ακόλουθο ψηφιακό ερωτηματολόγιο:


ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Το ερωτηματολόγιο απαντήθηκε ανώνυμα από 131 μαθητές και μαθήτριες του 2ου γυμνασίου Περάματος.

Μπορεί οι διατροφικές συνήθειες των εφήβων μαθητών να απέχουν, όπως θα δείτε, από τα πρότυπα της μεσογειακής πυραμίδας διατροφής, εντούτοις παρατηρούνται καλές διατροφικές συνήθειες σε μεγάλο ποσοστό των μαθητών μας. Σίγουρα, πάντως, υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης των διατροφικών μας συνηθειών.

















Αποστολόπουλος Παναγιώτης, Δέλγας Αναστάσιος, Μπαζάκου Αλεξάνδρα, Σοκορέλη Κωνσταντίνα (Γ1)

Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Κυριακή Λέκκα ΠΕ 05

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020

Γνωρίζοντας ένα άθλημα: Krav Maga

Το Krav Maga αποτελεί το πιο ολοκληρωμένο σύστημα αυτοάμυνας, το οποίο συνεχώς εξελίσσεται όπως και η κοινωνία. Απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους  ανεξαρτήτου φύλου, ηλικίας  και σωματότυπου.  Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από άτομα με περιορισμένες κινητικές δυνατότητες. Είναι εύκολο στην εκμάθηση του και δεν απαιτεί χρόνια εκπαίδευση. Σκοπός του είναι η ατομική προστασία αλλά και η προστασία τρίτων. Είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες του κάθε ανθρώπου και βασίζεται στο έμφυτο ένστικτο της αυτοσυντήρησης.

Χρησιμοποιεί χτυπήματα χεριών, βραχιόνων, αγκώνων, ποδιών, γονάτων, κεφαλιού για επιθέσεις σε ευαίσθητα σημεία του αντιπάλου. Είναι ένα πρακτικό και δοκιμασμένο σύστημα αυτοάμυνας με χαρακτηριστικό γνώρισμα την ευκολία εκμάθησης, αφού στηρίζεται σε φυσικές κινήσεις και αντιδράσεις του ανθρώπου, απέναντι σε κάθε ένοπλη κι άοπλη επίθεση-απειλή.

Είναι στάση ζωής και διέπεται από αρχές. Πρώτα ο εκπαιδευόμενος του Κrav Maga  θα πρέπει να προβλέπει, μετά να αποτρέπει και  αν χρειαστεί θα κάνει τις τεχνικές  που απαιτούνται για την αυτοάμυνά του. Στόχος είναι να βρεθεί μια λύση χρησιμοποιώντας τη λογική του, όπως αν κάποιος απειληθεί για 10 ευρώ ή για ένα κινητό είναι προτιμότερο να τα δώσει, παρά να βάλει σε κίνδυνο τη ζωή του για ένα τέτοιο ποσό ή αντικείμενο.

 

Πασχέντη Γεωργία Γ4







Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Χρυσούλα Ορφανού ΠΕ 11

ΔΙΑΣΗΜΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΓΑΛΛΙΔΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ

                        Femmes françaises célèbres du 20ème siècle


Κάποιες γυναίκες  στη Γαλλία, στις οποίες αναφερόμαστε παρακάτω, συνέβαλαν καθοριστικά στις εξελίξειις που σημάδεψαν τον εικοστό αιώνα. Πρόκειται για σπουδαίες προσωπικότητες από τον χώρο της μόδας, της επιστήμης, των γραμμάτων και της μουσικής.

C:\Documents and Settings\user\Τα έγγραφά μου\Downloads\IMG_20200522_222946.jpg

Coco Chanel. Ελεύθερη γυναίκα, απελευθερώνει τις σύγχρονές της δημιουργώντας το απλό μικρό μαύρο φόρεμα και κατόπιν, λιτά και άνετα ρούχα που δεν φεύγουν από τη μόδα. Υπερέχει των αντιπάλων της Jeanne Lanvin, Madeleine Vionnet  και Elsa Schiaparelli.

Marie Curie. Πολωνικής καταγωγής, κέρδισε το Βραβείο Νόμπελ φυσικής, το 1903 (με τον σύζυγό της Pierre Curie και τον Henri Becquerel) για την μελέτη του φαινομένου της ραδιενέργειας. Επίσης με το βραβείο Νόμπελ χημείας το 1911 για την ανακάλυψη του ραδίου, είναι η λαμπρή απόδειξη ότι η γυναίκα είναι ίση πνευματικά με τον άνδρα.


C:\Documents and Settings\user\Τα έγγραφά μου\Downloads\IMG_20200522_223144.jpg


Edith Piaf.Τραγουδίστρια του δρόμου στην ηλικία των 10 ετών, με το προσωνύμιο «η πιτσιρίκα Piaf» από τον επικεφαλής του καμπαρέ που την ανακαλύπτει, τεράστια βεντέτα του music-hall, κάνει γνωστή την μεγάλη και ωραία φωνή του λαού του Παρισιού σε όλο τον κόσμο.

Simone de Beauvoir. Στο βιβλίο της «Το Δεύτερο Φύλο» (1949), περιγράφει  ότι οι γυναίκες δεν είναι κατώτερες όταν γεννιούνται, αλλά η κοινωνία τις πείθει να θεωρούνται τέτοιες. Για να το πούμε διαφορετικά: «Δεν γεννιέσαι γυναίκα, γίνεσαι».



Γ4 (Τμήμα Γαλλικών)

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ειρήνη Μπουντώλα ΠΕ 05


ΚΡΙΤΙΚΗ TAINIAΣ  

1917 

 

Πρόκειται για μια ταινία, η οποία περιγράφει την φρίκη του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου. Πρωταγωνιστές της είναι δύο Βρετανοί στρατιώτες στους οποίους λόγω της εμπειρίας τους σχετικά με τους χάρτες,ανατίθεται μια αποστολή να περάσουν μέσα από τις γραμμές των εχθρών τους, των Γερμανών , για να παραδώσουν στους συμπατριώτες τους ένα γράμμα. Πιο συγκεκριμένα, στο άλλο στρατόπεδο,οι άλλοι Βρετανοί στρατιώτες ετοιμάζονταν να αιφνιδιασουν τους Γερμανούς, κάνοντάς τους επίθεση. Όμως στην πραγματικότητα θα έπεφταν στην παγίδα τους και πολλοί στρατιώτες θα έχαναν την ζωή τους , μεταξύ των οποίων και ο αδερφός ενός από των δύο Βρετανών πρωταγωνιστών. Ακόμα, μέσα από την συγκλονιστική σκηνοθεσία φανερώνεται η σκληρότητα του πολέμου , ενώ παράλληλα εντείνεται η αγωνία των θεατών. Όμως θα καταφέρουν να βγουν και οι δύο στρατιώτες αλώβητοι από αυτήν την περιπέτεια; 

 

Δέλγας Αναστάσιος, Σοκορέλη Κωνσταντίνα Γ1


ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ


Δικαιώματα των γυναικών είναι τα δικαιώματα και οι απαιτήσεις που αξιώνονται για τις γυναίκες και τα κορίτσια πολλών κοινωνιών ανά τον κόσμο και αποτελούν τη βάση για το γυναικείο κίνημα. Σε ορισμένες χώρες, τα δικαιώματα αυτά θεσμοθετούνται ή υποστηρίζονται από το νόμο, τα τοπικά έθιμα και τη συμπεριφορά, ενώ σε άλλες μπορεί να αγνοηθούν ή να κατασταλούν. Διαφέρουν από τις ευρύτερες έννοιες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων  μέσω ισχυρισμών μιας εγγενούς ιστορικής και παραδοσιακής προκατάληψης κατά την άσκηση των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών, υπέρ των ανδρών και των αγοριών.

Ζητήματα που συνδέονται συνήθως με τις έννοιες των δικαιωμάτων των γυναικών περιλαμβάνουν, αν και δεν περιορίζονται σε αυτά, στο δικαίωμα: για σωματική ακεραιότητα και αυτονομία, να είναι ελεύθερες από σεξουαλική βία, να ψηφίζουν, να κατέχουν δημόσια αξιώματα, να συνάπτουν νομικές συμβάσεις, να έχουν ίσα δικαιώματα στο οικογενειακό δίκαιο, να δουλεύουν, να αμείβονται με δίκαιους μισθούς ή ίση αμοιβή, να έχουν αναπαραγωγικά δικαιώματα, να έχουν ιδιοκτησία, να μορφώνονται.

 

Ελλάδα

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/ce/Donne_antica_Grecia.jpg/240px-Donne_antica_Grecia.jpg

Αρχαίες Ελληνίδες

Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες γυναίκες δεν είχαν πολιτικά και ίσα δικαιώματα στην Αρχαία Ελλάδα, απολάμβαναν κάποια ελευθερία κινήσεων μέχρι την Αρχαϊκή εποχή. Υπάρχουν εγγραφές για γυναίκες στους αρχαίους Δελφούς, Γόρτυνα, Θεσσαλία, Μέγαρα και Σπάρτη να είναι ιδιοκτήτριες γης, η πιο περίοπτη μορφή ιδιωτικής περιουσίας εκείνη την εποχή. Ωστόσο, μετά την Αρχαϊκή εποχή η κατάσταση των γυναικών χειροτέρεψε και υπήρξε η εισαγωγή νόμων όπως η εφαρμογή του διαχωρισμού των φύλων. 

Οι γυναίκες στην κλασική Αθήνα δεν είχαν καμία νομική υπόσταση και θεωρούνταν μέρος του οίκου όπου επικεφαλής ήταν ένας άντρας κύριος. Μέχρι το γάμο, οι γυναίκες ήταν υπό την κηδεμονία του πατέρα τους ή άλλου συγγενή. Μόλις παντρεύονταν, ο σύζυγος τους γινόταν ο κύριος μιας γυναίκας. Καθώς οι γυναίκες είχαν αποκλειστεί από τη διεξαγωγή δικαστικών διαδικασιών, ο κύριός τους θα το έκανε για λογαριασμό τους. Οι Αθηναίες είχαν περιορισμένο δικαίωμα στην ιδιοκτησία και ως εκ τούτου δεν θεωρούνταν πλήρεις πολίτες, καθώς η ιθαγένεια και το δικαίωμα για ατομικά και πολιτικά δικαιώματα οριζόταν σε σχέση με τη περιουσία και τα μέσα για τη ζωή. Ωστόσο, οι γυναίκες μπορούσαν να αποκτήσουν δικαιώματα σε ακίνητα μέσα από δώρα, προίκα και κληρονομιά, αν ο κύριός τους είχε το δικαίωμα να διαθέσει την περιουσία της γυναίκας. Οι Αθηναίες μπορούσαν να συνάψουν συμβόλαιο αξίας λιγότερο από την αξία ενός "μέδιμνου κριθαριού" (μέτρο μέτρησης των σιτηρών), επιτρέποντας στις γυναίκες να συμμετάσχουν σε ασήμαντες συναλλαγές. Οι σκλάβες δεν ήταν επιλέξιμες για την πλήρη ιδιότητα του πολίτη στην αρχαία Αθήνα, αν και σε σπάνιες περιπτώσεις θα μπορούσαν να γίνουν πολίτες αν απελευθερώνονταν. Το μόνο μόνιμο εμπόδιο για την ιδιότητα του πολίτη και ως εκ τούτου της απόκτησης πλήρων πολιτικών και αστικών δικαιωμάτων στην αρχαία Αθήνα, ήταν το φύλο. Οι γυναίκες δεν απέκτησαν ποτέ ιθαγένεια στην αρχαία Αθήνα και ως εκ τούτου αποκλείονταν επί της αρχής και άσκησης από την αρχαία αθηναϊκή δημοκρατία.

Στο πέρασμα των χρόνων, η ιστορία δικαίωσε τις γυναίκες, καθώς μέσα από αυτούς τους μεγάλους αγώνες τους κατάφεραν να βελτιώσουν αισθητά τη θέση τους στην κοινωνία. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι διεκδικήσεις σταματούν, καθώς δυστυχώς, δεν είναι λίγα τα παραδείγματα, ακόμη και στη χώρα μας, που μας δείχνουν ότι χρειάζεται πολύ προσπάθεια ακόμη, για να υπάρξει πραγματική ισότητα μεταξύ των δύο φύλων.

Η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε ως μέρα της γυναίκας σε ανάμνηση της μεγάλης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη. Οι εργάτριες διαδήλωναν ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας. Ήταν μία από τις πρώτες κινήσεις διεκδίκησης δικαιωμάτων από γυναίκες και είχε προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις στην τότε κοινωνία. Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη επέτειος πρωτογιορτάστηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στην Νέα Υόρκη, ως Εθνική Ημέρα της Γυναίκας, με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ.

Η Γερμανίδα Κλάρα Τσέτκιν, ήταν μια από τις μεγαλύτερες γυναικείες φυσιογνωμίες του παγκόσμιου εργατικού επαναστατικού κινήματος. Μέχρι το 1917 ήταν μέλος στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας και σημαντική εκπρόσωπος της επαναστατικής Μαρξιστικής θεωρίας του. Στη συνέχεια ήταν ένα από τα πιο σημαντικά μέλη του Κομμουνιστικού κόμματος Γερμανίας. Το 1911 πρότεινε και υιοθετήθηκε στη Β' Διεθνή Συνδιάσκεψη των σοσιαλιστριών γυναικών να εορτάζεται κάθε χρόνο αυτή η μέρα ως επέτειος για την ηρωική θυσία των απεργών εργατριών γυναικών που έγινε στις 8 Μάρτη 1857 στη Νέα Υόρκη.

 

 

Πανταζή Ειρήνη Γ3


ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ


   Στις σημερινές  μέρες, όλο και περισσότερα παιδιά  ασχολούνται με το διαδίκτυο.Το διαδίκτυο έχει  μερικά  πλεονεκτήματα αλλά τα μειονεκτήματα υπερτερούν.

     Ο εθισμός στο διαδίκτυο είναι μια σχετικά νέα μορφή εξάρτησης. Αναφέρεται στη περίπτωση όπου το διαδίκτυο αποκτά μεγαλύτερη σημασία και προτεραιότητα στη ζωή σου από τους φίλους, την οικογένεια και την εργασία σου, κυριαρχεί στη καθημερινότητα σου και είναι ένα στοιχείο της που δεν θέλουμε να αποχωριστείς. Αν και ο όρος «εθισμός» στο Διαδίκτυο παραμένει αμφιλεγόμενος από την επιστημονική κοινότητα, εν τούτοις έχουν αναφερθεί αρκετές περιπτώσεις παιδιών και εφήβων που δαπανούν υπερβολικά πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή παίζοντας ηλεκτρονικά-διαδικτυακά παιχνίδια, μιλώντας διαδικτυακά σε δωμάτια συνομιλιών ή σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης , ενώ ξεχνούν ή παραμελούν άλλες σημαντικές δραστηριότητες. Το Διαδίκτυο έχει την ικανότητα να καλύψει συγκεκριμένες ψυχολογικές ανάγκες σου. Ένα από τα χαρακτηριστικά του μέσου είναι ότι σου δίνει τη δυνατότητα να προβάλλεις μια επιθυμητή και όχι την πραγματική εικόνα του εαυτού σου, χωρίς να έχεις περιορισμούς και συνέπειες. Η εξάρτηση από το διαδίκτυο μπορεί να είναι το αποτέλεσμα άλλων ψυχικών διαταραχών, όπως κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές, διαταραχές προσωπικότητας και κοινωνική φοβία.


   Προειδοποιητικές ενδείξεις για τον εθισμό στο διαδίκτυο :

—Αδυναμία του ατόμου να σταματήσει τη δραστηριότητα, ή ανεπιτυχείς προσπάθειες να μειώσει ή να ελέγξει το χρόνο ενασχόλησης με το διαδίκτυο.

—Επιθυμία να περνά ολοένα και περισσότερο χρόνο στο Διαδίκτυο και περισσότερο από αυτό που είχε αρχικά προγραμματιστεί.

—Σκέψεις για προηγούμενες online δραστηριότητες ή αναμονή της επόμενης δραστηριότητας online.

—Χρήση του Διαδικτύου για όλο και περισσότερο χρονικό διάστημα προκειμένου να ικανοποιηθεί.

—Παραμέληση ή και απομόνωση από την οικογένεια και τους φίλους και διακινδύνευση απώλειας σημαντικών σχέσεων ή εκπαιδευτικών ευκαιριών και μείωση των σχολικών επιδόσεων.

—Συναισθηματικό κενό, ανία, ανησυχία, άσχημη διάθεση, επιθετικότητα, όταν δεν είναι online, ή όταν προσπαθεί να περιορίσει τη χρήση.

—Επανάπαυση στην οικογένεια και τους φίλους ή αδιαφορία σχετικά με τις δραστηριότητες και τις ευθύνες που του αναλογούν.

—Αίσθηση ευεξίας, ευτυχίας και ευφορίας όταν βρίσκεσαι στον υπολογιστή.

—Αισθήματα ενοχής ή αμυντική συμπεριφορά σχετικά με τη χρήση του Διαδικτύου που μπορούν να εκδηλωθούν και με ψέματα προς τα μέλη της οικογένειας ή φίλους, προκειμένου να αποκρύψει το χρόνο παραμονής στο Διαδίκτυο.

—Χρήση του Διαδικτύου σαν ένα τρόπο για να ξεφύγει από τα προβλήματα η να απαλλαγεί από ένα αίσθημα δυσφορίας και κακής διάθεσης.

     

Μπορούν όμως να παρατηρηθούν και διάφορα σωματικά συμπτώματα όπως:


—Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

—Ξηροφθαλμία.

—Ημικρανίες και σοβαροί πονοκέφαλοι.

—Προβλήματα και πόνοι στη μέση.

—Διατροφικές ατασθαλίες, όπως, για παράδειγμα, η παράλειψη γευμάτων.

—Παραμέληση της προσωπικής υγιεινής.

—Διαταραχές του ύπνου και αλλαγές στις ώρες του ύπνου, όπως υπνηλία τις πρωινές ώρες εξαιτίας της χρήσης του Διαδικτύου τη νύχτα.


Συμβουλές για αντιμετώπιση του φαινομένου:


—Εάν το πρόβλημα αναγνωριστεί σε αρχικό στάδιο, είναι πολύ πιο εύκολο να αντιμετωπισθεί.

—Να αναζητήσουμε βοήθεια, εάν χρειαστεί.

—Καλλιεργούμε σωστές στάσεις αξιοποίησης του διαδικτύου από μικρή ηλικία έτσι ώστε να απολαμβάνουμε τα θετικά της τεχνολογίας χωρίς αρνητικές συνέπειες.

—Να μην παραμελούμε τις δραστηριότητές μας, τον ύπνο μας, τους φίλους μας και την οικογένειά μας προς χάρη του Διαδικτύου.


Ποιες ηλικιακές ομάδες εμφανίζουν συχνότερα εξάρτησης:


Το φαινόμενο συνήθως εμφανίζεται αρχικά σε εφήβους κατά την πρώιμη εφηβεία (10-14 ετών) ή και σε μικρότερη ακόμη ηλικία. Είναι πιο έντονο κατά την μέση εφηβεία (15-17 ετών), κατά την οποία οι έφηβοι πειραματίζονται και σταδιακά αυτονομούνται, καθώς και κατά την όψιμη εφηβεία (> 17 ετών). Ένας ακόμα πληθυσμός υψηλού κινδύνου είναι αυτός των φοιτητών, οι οποίοι καλούνται πολλές φορές για πρώτη φορά να οριοθετήσουν οι ίδιοι τη χρήση Διαδικτύου στην οποία προβαίνουν μακριά από οικογενειακό έλεγχο, αλλά και χωρίς το ξεκάθαρα δομημένο πλαίσιο υποχρεώσεων του σχολείου μέσης εκπαίδευσης. Σποραδικά εμφανίζεται το πρόβλημα και σε μεγαλύτερες ηλικίες, όπου κυρίως αφορά περιπτώσεις υπέρμετρης ενασχόλησης με κοινωνική δικτύωση, αλλά και με  διαδικτυακό τζόγο. 


Πηγές:

  1. https://saferinternet4kids.gr/hot-topics-ef/ethismos-ef/

  2. https://el.m.wikipedia.org/wiki/Εθισμός_στο_Διαδίκτυο



Τζίρου Κωνσταντίνα, Τσιτσικλή Δέσποινα Β4


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ

Μαθητές από τη συντακτική ομάδα του Ναυτίλου μοιράζονται μαζί μας τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους κατά τη διάρκεια της καραντίνας, αλλά...