Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020

ΔΙΑΣΗΜΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΓΑΛΛΙΔΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ

                        Femmes françaises célèbres du 20ème siècle


Κάποιες γυναίκες  στη Γαλλία, στις οποίες αναφερόμαστε παρακάτω, συνέβαλαν καθοριστικά στις εξελίξειις που σημάδεψαν τον εικοστό αιώνα. Πρόκειται για σπουδαίες προσωπικότητες από τον χώρο της μόδας, της επιστήμης, των γραμμάτων και της μουσικής.

C:\Documents and Settings\user\Τα έγγραφά μου\Downloads\IMG_20200522_222946.jpg

Coco Chanel. Ελεύθερη γυναίκα, απελευθερώνει τις σύγχρονές της δημιουργώντας το απλό μικρό μαύρο φόρεμα και κατόπιν, λιτά και άνετα ρούχα που δεν φεύγουν από τη μόδα. Υπερέχει των αντιπάλων της Jeanne Lanvin, Madeleine Vionnet  και Elsa Schiaparelli.

Marie Curie. Πολωνικής καταγωγής, κέρδισε το Βραβείο Νόμπελ φυσικής, το 1903 (με τον σύζυγό της Pierre Curie και τον Henri Becquerel) για την μελέτη του φαινομένου της ραδιενέργειας. Επίσης με το βραβείο Νόμπελ χημείας το 1911 για την ανακάλυψη του ραδίου, είναι η λαμπρή απόδειξη ότι η γυναίκα είναι ίση πνευματικά με τον άνδρα.


C:\Documents and Settings\user\Τα έγγραφά μου\Downloads\IMG_20200522_223144.jpg


Edith Piaf.Τραγουδίστρια του δρόμου στην ηλικία των 10 ετών, με το προσωνύμιο «η πιτσιρίκα Piaf» από τον επικεφαλής του καμπαρέ που την ανακαλύπτει, τεράστια βεντέτα του music-hall, κάνει γνωστή την μεγάλη και ωραία φωνή του λαού του Παρισιού σε όλο τον κόσμο.

Simone de Beauvoir. Στο βιβλίο της «Το Δεύτερο Φύλο» (1949), περιγράφει  ότι οι γυναίκες δεν είναι κατώτερες όταν γεννιούνται, αλλά η κοινωνία τις πείθει να θεωρούνται τέτοιες. Για να το πούμε διαφορετικά: «Δεν γεννιέσαι γυναίκα, γίνεσαι».



Γ4 (Τμήμα Γαλλικών)

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ειρήνη Μπουντώλα ΠΕ 05


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ

Μαθητές από τη συντακτική ομάδα του Ναυτίλου μοιράζονται μαζί μας τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους κατά τη διάρκεια της καραντίνας, αλλά...