Τρίτη 2 Ιουνίου 2020

Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ  ΑΛΛΑΓΗ  ΚΑΙ  ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ


Η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη απειλή που έχει εµφανιστεί για τον άνθρωπο εδώ και χιλιάδες χρόνια. ∆εν υπάρχει άλλος διαθέσιµος χρόνος. 

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη ορατές.

Η στάθµη της θάλασσας αυξάνεται, και αυτό έχει ως αποτέλεσµα να  πληµµυρίζουν οι παράκτιες περιοχές και να δηµιουργούνται πολύ µεγάλα κύµατα κατά τη διάρκεια των καταιγίδων.

Τα ρεκόρ υψηλών θερµοκρασιών σπάνε το ένα µετά το άλλο, ενώ δεν συµβαίνει κάτι ανάλογο µε τις χαµηλές θερµοκρασίες. Βιώνουµε ολοένα και περισσότερους καύσωνες και ολοένα και λιγότερα κύµατα ψύχους. Καθώς ο θερµός αέρας συγκρατεί περισσότερο νερό, παρατηρείται η πρόκληση ολοένα και πιο έντονων βροχοπτώσεων.

Η αύξηση της θερµοκρασίας αλλάζει τον τρόπο ζωής και συµπεριφοράς φυτών και ζώων. Εκεί που η κατάσταση αλλάζει δραµατικά είναι στις περιοχές που µέχρι πρόσφατα υπήρχαν µόνιµα πάγοι και χιόνια, και τα τοπικά οικοσυστήµατα είχαν αναπτυχθεί και εξελίσσονταν µε την παρουσία των πάγων.

Το λιώσιμο των παγετώνων στα βουνά, η μείωση της ποσότητας του νερού ποτάμια λόγω της εξάτμισης του νερού τους εξαιτίας των αυξημένων θερμοκρασιών αλλά και της έλλειψης πάγων και χιονιών που όταν έλιωναν την άνοιξη και το καλοκαίρι τα τροφοδοτούσαν με νερό είναι ορισμένα εμφανή σημάδια των κλιματικών αλλαγών.

Επίσης η αύξηση της θερμοκρασίας παίζει ρόλο στην εκδήλωση μεγάλων πυρκαγιών σε δάση ενώ προκαλούνται μεγάλης διάρκειας ξηρασίες ή έντονες και παρατεταμένες βροχοπτώσεις που ανάμεσα στα άλλα προβλήματα που προκαλούν καταστρέφουν τις καλλιέργειες με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

 

Αίτια της κλιματικής αλλαγής

 

Είναι ξεκάθαρο ότι κάνουν την εµφάνισή τους σε ευρεία κλίµακα πλέον οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, οι οποίες προκαλούνται από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Η ανθρωπότητα πρέπει να σκεφτεί την επιβίωσή της και να µειώσει τις εκποµπές βλαβερών αερίων.

Οι άνθρωποι επηρεάζουν ολοένα και περισσότερο το κλίμα και τη θερμοκρασία της γης μέσω της χρήσης ορυκτών καυσίμων, της αποψίλωσης  των  δασών και της  κτηνοτροφίας.

Οι δραστηριότητες αυτές προσθέτουν τεράστιες ποσότητες  αερίων στα αέρια που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα, προκαλώντας αύξηση του φαινομένου του θερμοκηπίου και υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η καύση του άνθρακα, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου παράγει διοξείδιο του άνθρακα και υποξείδιο του αζώτου.

Αποψίλωση των δασών: τα δέντρα συμβάλλουν στη ρύθμιση του κλίματος διότι απορροφούν το CO2 από την ατμόσφαιρα. Συνεπώς, όταν μειώνονται, χάνεται αυτό το θετικό αποτέλεσμα και ο άνθρακας που θα αποθηκευόταν σ' αυτά ελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα, επιδεινώνοντας το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Αύξηση της κτηνοτροφίας: οι αγελάδες και τα αιγοπρόβατα παράγουν μεγάλες ποσότητες μεθανίου κατά την πέψη της τροφής τους.

                                        Γνωρίζεις τα βασικά για την Κλιματική Αλλαγή; | ThessNews     

Η ανάπτυξη νέων πιο φιλικών στο περιβάλλον μεθόδων καλλιέργειας και χρήσης της γης θα αποτελέσουν εμπόδια στην αύξηση της θερμοκρασίας.


Πανταζή Ειρήνη Γ3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ

Μαθητές από τη συντακτική ομάδα του Ναυτίλου μοιράζονται μαζί μας τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους κατά τη διάρκεια της καραντίνας, αλλά...